Piękna i smaczna wielkanocna dekoracja
Nie jest łatwo zapisać wyraz „rzeżucha” – tyle tu ortograficznych pułapek, ale to zdrowe warzywo, którym dekorujemy wielkanocny stół. Można dodawać ją do zup, sosów, surówek, sałatek. Nadaje się też do kanapek. Jest smaczna i zdrowa, bo zawiera mnóstwo witamin.
Jak wyhodować własną rzeżuchę?
Potrzebne będą:
- Nasiona rzeżuchy – można je kupić w sklepie ogrodniczym.
- Niewielkie naczynie do namoczenia nasion.
- Puste i czyste skorupki po jajkach.
- Zwilżone płatki kosmetyczne, wata, bibuła lub lignina.
- Zraszacz.
- Czarny marker.
Sposób wykonania:
- Nasiona wysyp z opakowania do niewielkiego naczynia i zalej wodą tak, aby zakryła wszystkie nasionka.
- Odczekaj kilka godzin – nasiona wypuszczą w tym czasie „śluz”.
- Skorupki jajek wyłóż zwilżonymi płatkami kosmetycznymi, watą, bibułą lub ligniną.
- Wcześniej namoczone nasiona rozłóż na podłożu.
- Skorupki z wysianą rzeżuchą ustaw w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki pojawią się już następnego dnia po wysianiu.
- Codziennie rzeżuchę spryskuj wodą lub podlewaj.
- Na skorupkach namaluj czarnym markerem śmieszne buźki. Możesz też przykleić plastikowe oczka. Farbami można pokolorować wytłaczankę.
Wielkanocne żarciki, wielkanocny wpisownik i mnóstwo wiosennych ciekawostek znajdziecie w „KUMPLU”!
fot. yanishevska/Shutterstock.com
Dodaj komentarz
Want to join the discussion?Feel free to contribute!