Piękna i smaczna wielkanocna dekoracja

Nie jest łatwo zapisać wyraz „rzeżucha” – tyle tu ortograficznych pułapek, ale to zdrowe warzywo, którym dekorujemy wielkanocny stół. Można dodawać ją do zup, sosów, surówek, sałatek. Nadaje się też do kanapek. Jest smaczna i zdrowa, bo zawiera mnóstwo witamin.

Jak wyhodować własną rzeżuchę?

Potrzebne będą:

  • Nasiona rzeżuchy – można je kupić w sklepie ogrodniczym.
  • Niewielkie naczynie do namoczenia nasion.
  • Puste i czyste skorupki po jajkach.
  • Zwilżone płatki kosmetyczne, wata, bibuła lub lignina.
  • Zraszacz.
  • Czarny marker.

Sposób wykonania:

  1. Nasiona wysyp z opakowania do niewielkiego naczynia i zalej wodą tak, aby zakryła wszystkie nasionka.
  2. Odczekaj kilka godzin – nasiona wypuszczą w tym czasie „śluz”.
  3. Skorupki jajek wyłóż zwilżonymi płatkami kosmetycznymi, watą, bibułą lub ligniną.
  4. Wcześniej namoczone nasiona rozłóż na podłożu.
  5. Skorupki z wysianą rzeżuchą ustaw w jasnym i ciepłym miejscu. Pierwsze kiełki pojawią się już następnego dnia po wysianiu.
  6. Codziennie rzeżuchę spryskuj wodą lub podlewaj.
  7. Na skorupkach namaluj czarnym markerem śmieszne buźki. Możesz też przykleić plastikowe oczka. Farbami można pokolorować wytłaczankę.

Wielkanocne żarciki, wielkanocny wpisownik i mnóstwo wiosennych ciekawostek znajdziecie w „KUMPLU”!

fot. yanishevska/Shutterstock.com

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *